T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AMASYA / MERKEZ - İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Moda Tasarımı Teknolojisi Alanı

 

20-09-2022

 ALANIN TANIMI: Moda Tasarımı Teknolojisi alanın altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Dokuma Tasarımı, Baskı Tasarımı ve Giysi Tasarımı sanat dallarından oluşmaktadır. Tekstil, hazır giyim ve moda sektörüne çağdaş, yaratıcı ve özgün tasarımlar üretebilen, modayı oluşturabilecek öncü fikirleri değerlendirebilen, malzemeyi ve üretim tekniklerini bilen tasarımcılar yetiştirmeyi amaçlar. Eğitim proğramları; öğrencilerin kişisel özelliklerini ve yeteneklerini geliştirebilmelerini, biçim, renk, malzeme, yapı, işlev, ilişkilerini kurarak kişiliklerine uygun sentezlerle yaratıcı ve özgün öneriler sunabilmelerini amaçlayan bir yaklaşımla oluşturulmuştur.

Giyim arayışı ihtiyacı olan bu yönde gelişen eğitim (Moda eğilim) ihtiyacını karşılamak üzere güncel anlamda daha önce denenmemiş şekilde yeni nesil tekstil ürünlerinin kullanılması veya yeni nesil olmayan kullanılagelen standart malzemelerle elbise kalıbının tekrar güncel anlayışın ihtiyacına cevap verilebilecek şekilde tekrar yorumlayan bir sanat tasarımı bölümü olarak da değerlendirilebilir. 

ALANIN AMACI: Moda Tasarımı Teknolojisi Alanın amacı; estetik ve fonksiyonel değerlere uygun tasarımlar yapabilen moda ve marka isimleri oluşturarak sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmektir. Ders yılı içinde çeşitli işletmelere veya fabrikalara gözlem gezisi yaparak bir iş yerinde nasıl çalışıldığını, kumaşın kesimden dikimine kadar hangi aşamalardan geçtiğini gözlemleyip bilgi sahibi olmaktadırlar.Eğitim fabrika ve fuar ziyaretleri, müze gezileri, konferanslar ve sergiler ile  bilgisayar stüdyosunda verilmektedir. Tekstil endüstrisinin gereksinimi olan dokuma, baskı ve giyim tasarımı bilen tasarımcılar, eğitim süresince sanat ve tasarım alanlarında günümüz teknolojisi, iletişim ve rekabetçi koşullarına uygun biçimde kendilerini geliştirerek vizyonlarını oluşturmaları hedeflenmektedir. 

Moda Tasarımı Teknolojisi alanı altında ayrıca; dokuma konfeksiyon makinecisi, örme konfeksiyon makinecisi, iç giyim konfeksiyon makinecisi, deri konfeksiyon makinecisi, makastar, giysi tadilatçısı, ütücü, deri kesimcisi, kalite kontrolcü, depocu, düz dikiş makinecisi, düz deri dikiş makinecisi,  reçmeci, ponterizci, ilik-düğmeci, çift iğneci, lok makinecisi, zikzak makinecisi, zincir dikiş makinecisi elemanları bulunmaktadır.

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER: Moda Tasarımı teknolojisi alanında çalışmak isteyenlerin; görme ve işitme duyu organlarının işlevlerini tam olarak yerine getirmesi, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmesi, titiz olması, bedenen ve ruhen sağlıklı olması, göz ve ellerini eş güdümlü kullanabilmesi ve mesleki eğitim almış olması gerekmektedir.

İŞ BULMA İMKÂNLARI: Moda Tasarımı teknolojisi alanında çalışmak isteyenler, özel sektörlerdeki tekstil üretim işletmelerinde çalışabilecekleri gibi kendi moda atölyelerini de açabilmektedir.Tekstil Tasarımcısı, Moda Tasarımcısı, freelance tasarımcı, Moda editörü ya da akademik kariyer şanslarına sahip olmaktadırlar.Bu alanda eğitim alan kişiler Türkiye´de yaygın olarak iş bulma imkânına sahiptir.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI: Bu alanda meslek eğitimi, meslek liselerinin Moda Tasarımı  Teknolojisi diploma programında verilmektedir. Lise öğrenimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler üniversite giriş sınavında başarılı oldukları takdirde;

Hazır Giyim Öğretmenliği lisans programlarına devam edebilirler.

Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde;

Giyim Endüstri Öğretmenliği,

Giyim Öğretmenliği,

Hazır Giyim Öğretmenliği,

Moda Tasarım,

Tekstil Mühendisliği

Moda Tasarım Öğretmenliği lisans programlarına devam edebilirler.

20-09-202220-09-202220-09-202220-09-202220-09-202220-09-202220-09-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.12.2012 - Güncelleme: 23.09.2022 11:41 - Görüntülenme: 1955
  Beğen | 0  kişi beğendi